PEF
Weekihealth
Χ. Μάας: Η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση, ενιαίο μέτωπο απέναντι σε μια νέα παγκόσμια τάξη
Χ. Μάας: Η ΕΕ χρειάζεται μεταρρύθμιση, ενιαίο μέτωπο απέναντι σε μια νέα παγκόσμια τάξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να μεταρρυθμίσει τη διακυβέρνησή της και τα μέλη της πρέπει να έχουν πιο ενιαίο μέτωπο απέναντι στην παγκόσμια τάξη που αλλάζει όπως υπογραμμίζουν οι αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου με τον παραδοσιακό σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Σε μια ευρεία ομιλία που εκφώνησε σήμερα για τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την «εγωιστική πολιτική του 'Πρώτα η Αμερική'» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τις «επιθέσεις στο διεθνές δίκαιο» της Ρωσίας και την «επέκταση» της Κίνας ως ενδείξεις πως «η παγκόσμια τάξη δεν είναι πλέον αυτή που ξέραμε».

Ο Μάας είπε πως η Ευρώπη πρέπει να βρει μια «νέα ισορροπία» στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό το φως των προκλήσεων που θέτει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ των προκλήσεων που θέτει η κυβέρνηση Τραμπ, κατονόμασε το σκίσιμο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, την αποχώρησή της από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε βάρος ευρωπαίων εταίρων καθώς και την προστατευτική πολιτική.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενεργούμε εν γνώσει μας ως αντίβαρο όταν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές», είπε. «Όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει επιθετικά υπό αμφισβήτηση αξίες και συμφέροντα, πρέπει να ενεργούμε πιο σθεναρά.»

Η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει μια στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο οικονομικό και πολιτικό ρόλο της Κίνας, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης στοχευμένων προσπαθειών να διαιρεθεί η ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές φιλοδοξίες ισχύος της Κίνας», είπε ο Μάας, «περιλαμβανομένης της αντίστασης σε στοχευμένες προσπάθειες να μας διαιρέσουν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ανησυχίες για τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας ως διαμεσολαβητή εξουσίας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Εξέφρασε επίσης υποστήριξη στη γαλλική πρόταση για μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη επέμβασης και πρόσθεσε πως η Βρετανία πρέπει να προσκληθεί να συμμετάσχει ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χάικο Μάας είπε πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι Βρετανοί αισθάνονται μια νευρικότητα ότι έχουν απομονωθεί σε ένα περισσότερο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον αλλά είπε πως δεν βλέπει κάποια άμεση ένδειξη ότι η Βρετανία επανεξετάζει την απόφασή της να φύγει από την ΕΕ.

«Νομίζω πως οι Βρετανοί παρατήρησαν πως... η σχέση τους με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο στενή όπως προηγουμένως», είπε. «Και τώρα δεν θα είναι ούτε μέλη της ΕΕ, και η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές πως τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια».

«Υπάρχει μια κάποια νευρική συνειδητοποίηση μοναξιάς εδώ», πρόσθεσε. «Αλλά από όλα αυτά που βλέπω και ακούω, δεν βλέπω αυτή τη στιγμή έναν δρόμο ή μια πιθανότητα να αναστρέψουν το Brexit».

Ο Μάας πρόσθεσε πως έχει καλωσορίσει τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία ανάμεσα στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την απάντηση της Ευρώπης στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Διεθνή
 
Genesis Pharma
Demo
KETHEA
Roche
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12:29
Κινεζική πόλη σχεδιάζει ένα τεχνητό φεγγάρι για να αντικαταστήσει τα φώτα των δρόμων!
08:59
Τζ. Κόντε: «Δεν υπάρχουν περιθώρια» τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2019
08:48
ΟΟΣΑ: Ολοένα περισσότερα παιδιά ζουν στη φτώχεια, στις πλουσιότερες χώρες
00:02
Λύπη Ν. Αναστασιάδη για παραίτηση Κοτζιά
00:01
Μ. Σαλβίνι: Ας μην διανοηθούν να μας στείλουν επιτρόπους, τρόικες και μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες
00:00
Ντ. Μπουσάτι: Σε ευχαριστούμε Νίκο Κοτζιά για τη νέα σελίδα συνεργασίας
18:33
Στην παραίτηση του Ν. Κοτζιά αναφέρονται τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας και ηλεκτρονικές σελίδε
09:19
Υπόθεση Κασόγκι: Η G7 θέλει «αξιόπιστη και διαφανή» έρευνα
09:17
Η Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Σ. Αραβία
09:15
Τουλάχιστον 30 νεκρούς άφησε πίσω του ο κυκλώνας Μάικλ, στις ΗΠΑ
09:00
Στήριξη ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας
08:09
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ: Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια που αυξάνει τις εντάσεις
00:24
Περισσότερα ερωτηματικά, παρά απαντήσεις για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
12:47
Αμερικανός υπ. Άμυνας: Ο πρόεδρος Τραμπ με στηρίζει 100%
12:40
Γερμανία: Πρόστιμο 800 εκατ. ευρώ στην Audi για το Dieselgate