Weekihealth
Ογκολογικούς κίνδυνους εγκυμονεί η ορμονοθεραπεία για αλλαγή φύλου
Ογκολογικούς κίνδυνους εγκυμονεί η ορμονοθεραπεία για αλλαγή φύλου
Ένα ιατρικό ζήτημα επισημαίνεται από την ιατρική κοινότητα στο θέμα της αλλαγής φύλλου  με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η απαραίτητη ορμονοθεραπεία που προηγείται των επεμβάσεων αλλαγής φύλου ενέχει τον κίνδυνο να εμφανιστούν κακοήθεις νεοπλασίες.

Όπως εξηγεί ο  Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology) Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής,  MD, PhD, MSc, Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, αναφορικά με την απαραίτητη ορμονοθεραπεία που προηγείται των επεμβάσεων αλλαγής φύλου « αυτή είναι συνήθως ασφαλής, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το  ενδεχόμενο να εμφανιστούν κακοήθεις νεοπλασίες των (αναπαραγωγικών) οργάνων του γενέθλιου και του νέου φύλου (μαστός, νεόκολπος), οι οποίες δεν αποκλείεται να ευοδώνονται από τη λήψη των ορμονών».

«Παράλληλα όμως», όπως σημειώνει, «υπάρχουν και θετικές πτυχές, γιατί η όποια παθολογία  προέρχεται από τα όργανα του γενέθλιου φύλου που αφαιρούνται, μπορεί να απαλειφθεί στο νέο φύλο. Για παράδειγμα δεν κινδυνεύει από καρκίνο του όρχεως, η ασθενής που έχει υποβληθεί σε ορχεκτομή. Από την άλλη πλευρά όμως, ο δημιουργημένος νέος κόλπος  ο οποίος κατασκευάζεται από δέρμα ή σιγμοειδές, ενδεχόμενα να μεταφέρει την οποιαδήποτε παθολογία αυτών των ιστών, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στο μέλλον, στο νέο πλέον φύλο».

«Η ιατρικώς καθοδηγούμενη αλλαγή προς το επιθυμητό φύλο του διεμφυλικού συνανθρώπου μας, προσφέρει συχνά ισορροπία στον ψυχισμό του ατόμου, όχι όμως και στον θεράποντα ιατρό. Δεν είναι λίγα τα θέματα που πάντα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση την προσοχή του» αναφέρει ο κ. Μαρκής.

Στην αλλαγή φύλου από το θήλυ στο άρρεν, σύμφωνα με τον ιατρό, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού, μερικές φορές σε υπολειμματικό μαστικό ιστό μετά από αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Οι κακοήθειες του κόλπου, της μήτρας και των ωοθηκών (όταν δεν έχει προηγηθεί η αφαίρεσή τους) δεν αποκλείονται, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες. Επιπρόσθετα η τεστοστερόνη μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα, με ανάλογες επιδράσεις στο ενδομήτριο.
«Ο τακτικός διεξοδικός ετήσιος ογκολογικός έλεγχος με έμφαση και στις δύο ανατομικές οντότητες του φύλου είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων όσων υποβάλλονται στις σχετικές διαδικασίες, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευκολότερη ψυχολογική προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες», προσθέτει ο Δρ. Μακρής.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
GSK
Demo
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14:26
Μόνο αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη θα χορηγούν τα φαρμακεία
07:45
Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων
07:40
Πότε θέλει εγχείρηση ο προστάτης
07:38
Στρες: «Εχθρός» για το δέρμα, πώς να τον αντιμετωπίσετε
19:20
MSD Ελλάδος: Παρουσίασε την πρώτη της Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας
19:18
Μυοσκελετικές παθήσεις: Γιατί αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης
17:16
Άσυλο Ανιάτων: Προσφέρω με ένα SMS για την ανακαίνιση πτέρυγας του νοσηλευτηρίου
16:15
ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι γιατροί στην διαδικασία συμψηφισμών οφειλών -Ζητάνε παράταση
13:02
Δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην 1η θεραπευτική κατασκήνωση για παιδιά στην Ελλάδα
12:53
Παιδική παχυσαρκία - "Καλπάζουσα" και...επικίνδυνη
11:36
Ευγενίδης : Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα στην Ελλάδα που διατίθενται από τα φαρμακεία
11:00
ΚΕΕΛΠΝΟ: Δεν βρέθηκε χολέρα στο «Ελενα» - Παρέμβαση εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων
10:26
Αναδίπλωση του Υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ: Δεν αλλάζουν οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του Οργανισμού
14:02
Ο Διονύσης Ευγενίδης νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
08:00
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης : Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα