Weekihealth
Ογκολογικούς κίνδυνους εγκυμονεί η ορμονοθεραπεία για αλλαγή φύλου
Ογκολογικούς κίνδυνους εγκυμονεί η ορμονοθεραπεία για αλλαγή φύλου
Ένα ιατρικό ζήτημα επισημαίνεται από την ιατρική κοινότητα στο θέμα της αλλαγής φύλλου  με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η απαραίτητη ορμονοθεραπεία που προηγείται των επεμβάσεων αλλαγής φύλου ενέχει τον κίνδυνο να εμφανιστούν κακοήθεις νεοπλασίες.

Όπως εξηγεί ο  Ειδικός Γυναικολόγος -Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO European Society of Gynaecological Oncology) Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής,  MD, PhD, MSc, Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών, αναφορικά με την απαραίτητη ορμονοθεραπεία που προηγείται των επεμβάσεων αλλαγής φύλου « αυτή είναι συνήθως ασφαλής, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το  ενδεχόμενο να εμφανιστούν κακοήθεις νεοπλασίες των (αναπαραγωγικών) οργάνων του γενέθλιου και του νέου φύλου (μαστός, νεόκολπος), οι οποίες δεν αποκλείεται να ευοδώνονται από τη λήψη των ορμονών».

«Παράλληλα όμως», όπως σημειώνει, «υπάρχουν και θετικές πτυχές, γιατί η όποια παθολογία  προέρχεται από τα όργανα του γενέθλιου φύλου που αφαιρούνται, μπορεί να απαλειφθεί στο νέο φύλο. Για παράδειγμα δεν κινδυνεύει από καρκίνο του όρχεως, η ασθενής που έχει υποβληθεί σε ορχεκτομή. Από την άλλη πλευρά όμως, ο δημιουργημένος νέος κόλπος  ο οποίος κατασκευάζεται από δέρμα ή σιγμοειδές, ενδεχόμενα να μεταφέρει την οποιαδήποτε παθολογία αυτών των ιστών, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στο μέλλον, στο νέο πλέον φύλο».

«Η ιατρικώς καθοδηγούμενη αλλαγή προς το επιθυμητό φύλο του διεμφυλικού συνανθρώπου μας, προσφέρει συχνά ισορροπία στον ψυχισμό του ατόμου, όχι όμως και στον θεράποντα ιατρό. Δεν είναι λίγα τα θέματα που πάντα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση την προσοχή του» αναφέρει ο κ. Μαρκής.

Στην αλλαγή φύλου από το θήλυ στο άρρεν, σύμφωνα με τον ιατρό, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού, μερικές φορές σε υπολειμματικό μαστικό ιστό μετά από αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Οι κακοήθειες του κόλπου, της μήτρας και των ωοθηκών (όταν δεν έχει προηγηθεί η αφαίρεσή τους) δεν αποκλείονται, αλλά ευτυχώς είναι σπάνιες. Επιπρόσθετα η τεστοστερόνη μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα, με ανάλογες επιδράσεις στο ενδομήτριο.
«Ο τακτικός διεξοδικός ετήσιος ογκολογικός έλεγχος με έμφαση και στις δύο ανατομικές οντότητες του φύλου είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων όσων υποβάλλονται στις σχετικές διαδικασίες, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευκολότερη ψυχολογική προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες», προσθέτει ο Δρ. Μακρής.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
GSK
Demo
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:45
ΣΦΕΕ: Η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ενισχύει την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία
08:00
Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 4χρονο αγοράκι
07:41
FDA: Έγκριση έλαβε νέα προγεμισμένη πένα για θεραπεία γονιμότητας
07:37
Η υπερβολική χρήση των smartphones μπορεί να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα
00:00
Ξανθός: Με θετικό πρόσημο οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
09:17
Μύθοι και αλήθειες για την αρθροπλαστική γόνατος
09:14
Απειλή για τη μητρότητα, οι περιττές επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας
08:13
Μαθήματα ζωής από το 6χρονο κοριτσάκι που νόσησε από μηνιγγίτιδα Β και ακρωτηριάστηκε
07:06
Η Johnson & Johnson «προΣfΕΕρει» στους πληγέντες στη Μάνδρα Αττικής
10:52
Εξαιρούνται τα φαρμακεία από το απελευθερωμένο ωράριο τις Κυριακές
09:07
Μύθοι για τα δόντια και την ορθοδοντική
08:02
Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά του πολυνομοσχεδίου
09:08
MSD: Εξασφάλισε επιπλέον 55.000 δόσεις εμβολίου ιλαράς για το 2018
09:03
11ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management: Διερευνώντας τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία
08:58
Τα βλαστοκύτταρα το «κλειδί» στην αντιμετώπιση της γήρανσης