DEMO
Weekihealth
ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι γιατροί στην διαδικασία συμψηφισμών οφειλών -Ζητάνε παράταση
Αιφνιδιαστική χαρακτηρίζουν οι γιατροί την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για συμψηφισμούς των οφειλών προκειμένου να οριστικοποιηθούν μετά την εκκαθάριση των οφειλών και από τις δύο πλευρές (ΕΟΠΥΥ - παρόχων) τα τελικά ποσά του clawback που υπολείπονται να καταβληθούν στον Οργανισμό.
Την περασμένη Τετάρτη το πρωί ανακοινώθηκε  από τον ΕΟΠΥΥ  προς τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των οφειλών τους  εντός τριών ημερών.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που σε επιστολές τους προς τον Οργανισμό ζητάνε παράταση της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών καθώς αλλά και  να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις.

Επίσης η  Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία στον Οργανισμό για το θέμα  καθώς και δήλωση εναντίωσης στους γιατρούς - μέλη της, προκειμένου να είναι νομικά κατοχυρωμένοι εφόσον αρνηθούν να μετέχουν στην προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ διαδικασία.
Ο ΠΙΣ στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη  επισημαίνει ότι η «αιφνιδιαστική ανακοίνωσή για συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών 2012-2015 αποτελεί τελεσίγραφο ουσιαστικά σε κάθε πάροχο να αποδεχθεί τον συμψηφισμό αυτό, δεδομένου ότι η προθεσμία των τριών ημερών είναι ασφυκτική για όλους τους παρόχους, ιδιαίτερα τους πλέον μικρούς»
Τονίζει πως στην  προθεσμία που τίθεται των τριών ημερών  είναι δύσκολος, αν όχι πολλές φορές ακατόρθωτος, ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%. Οπότε και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που πολλοί πάροχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται.

Ο ΠΙΣ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να παρατείνει την προθεσμία των τριών ημερών, σε λογική διάρκεια και να καθορίσει τις δόσεις, οι οποίες να είναι εφικτές για την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων, τουλάχιστον τις 120.

«Η παράταση της προθεσμίας θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πάροχο να μπορέσει με ψυχραιμία να ελέγξει όλα τα στοιχεία που αφορούν τα ανωτέρω, προκειμένου να αποδεχθεί το συμψηφισμό ή να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, προκειμένου να επισημάνει σφάλματα για υπολογισμό και να εκθέσει τις επιφυλάξεις του» υπογραμμίζει ο ΠΙΣ.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Από την πλευρά του ο ΙΣΑ στην επιστολή του  καταγγέλλει ως  απαράδεκτη και εκβιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, για τον συμψηφισμό των οφειλών του Φορέα που οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τον ιατρικό κόσμο
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013-2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, το οποίο εφαρμόζεται από το 2016» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.

Χαρακτηρίζει την προθεσμία των τριών ημερών ασφυκτική ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία που δεν διατηρούν διπλογραφικά βιβλία και ζητάει παράταση της προθεσμίας.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμη μία εχθρική στάση του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, ειδικά τα μικρά εργαστήρια και πολυϊατρεία, που από το 2011 παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους και σήμερα ευρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας δεν είναι σαφές ποιες επιλογές έχουν» τονίζει.
            
Τέλος ζητάει , οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου.
Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ
Η ΕΝΙ –ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο  για τον απόλυτο παραλογισμό στην εφαρμογή αιφνιδιαστικών αποφάσεων και τελεσιγράφων από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επεξεργασία ή μελέτη του αντίκτυπου που έχουν σε γιατρούς και ασθενείς.

«Την Τετάρτη το πρωί αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η υποχρέωση των ιατρών του εργαστηριακού τομέα για αποδοχή αναγκαστικού συμψηφισμού για το clawback με προθεσμία τριών ημερών και παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας» τονίζει.

«Πρόκειται για την επιβολή του clawback δηλαδή της καταναγκαστικής είσπραξης του λογαριασμού για την περίθαλψη του Έλληνα ασφαλισμένου από την τσέπη των ιατρών. Όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν φτάνει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους σε υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης, το φέσι ¨φορτώνεται” στους ιατρούς. Δεν φτάνουν όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, η ατέλειωτη στάση πληρωμών, οι υποκοστολογήσεις, οι εκπτώσεις, ο ΕΦΚΑ, η υπερφορολόγηση, κλπ έρχεται και ο συμψηφισμός να εξανεμίσει ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια του Έλληνα ιατρού που επιλέγει να παραμείνει στην πατρίδα και να παλέψει σκληρά για την επιβίωσή του» αναφέρει. 

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει επιδώσει ήδη εξώδικη διαμαρτυρία και ενημερώνει τα μέλη της ότι όσοι απορρίπτουν τον συμψηφισμό οφείλουν να καταθέσουν δήλωση εναντίωσης στην τοπική Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή
 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
TOMY
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:40
Αναρτήθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ΔΣ της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας
21:41
4+1 μυστικά «ασπίδα» στη γήρανση
21:39
ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την προστασία των τουριστών από τη νόσο των λεγεωνάριων
21:37
Κατάψυξη ωαρίων: Επιλογή μητρότητας για τη σύγχρονη γυναίκα
21:09
ΙΣΑ: Το υπ. Υγείας παραπέμπει τους ασθενείς σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς
21:00
Στο δρόμο κατεβαίνουν οι διαβητικοί για τις περικοπές στο νέο ΕΚΠΥ
16:21
Νέες τεχνικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση εξασφαλίζουν επιτυχημένη εγκυμοσύνη και γέννηση υγιών παιδιών
16:20
«Αντίδοτο» στη δύσκολη πραγματικότητα για τους Έλληνες το «εύκολο» κρεβάτι
15:18
ΠΟΣΚΕ: Κίνηση πανικού η αιφνίδια προτροπή στους ασθενείς για να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό
07:43
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ταφόπλακα» για τους διαβητικούς ο νέος ΕΚΠΥ
07:11
Ελπιδοφόρα μηνύματα για την κυστική ίνωση
07:00
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
17:11
Καρκίνος του δέρματος: Ο ήλιος δεν είναι τόσο ένοχος όσο πιστεύουμε
17:06
Βγήκε η ανοιχτή πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς – Πόσο θα αμείβονται
16:39
MSD: Οργάνωσε εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας Αλίμου