PEF
Weekihealth
ΠΟΕΔΗΝ: Ντροπή για τη χώρα μας το «όχι» στο CERN


Εξοργισμένη με την κυβέρνηση είναι  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την  αποκάλυψη ότι η Ελλάδα είπε «όχι» στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN για την παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στη χώρα μας Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.

Σε σχετική ανακοίνωση της  χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της χώρα μας και διερωτάται «γιατί η Κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων;»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καρκίνους που δεν έχουν κάνει μετάσταση. 
 
Η ανάληψη της επένδυσης όπως είπε ο κ. Γαζής είναι της  τάξεως των 100 εκατ. η χώρα μας δια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», αφήνοντας τη διεκδίκηση της τεχνογνωσίας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο.
 
Κατά τον κ. Γαζή  η απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει επιδημιολογικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  στη χώρα μας κατ’ έτος εμφανίζονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών, 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες, λόγω λιστών αναμονής.  «Οι λίστες αναμονής είναι 4μηνες όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή» προσθέτει η Ομοσπονδία υπενθυμίζοντας  ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί 70 που είναι απαραίτητα  εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09:13
Προστάτης: Επτά μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε
09:11
Αρθροπλαστική: Το κάπνισμα αυξάνει των κίνδυνο επιπλοκών
09:21
Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν
09:19
Θετικά αποτελέσματα αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
09:04
Ενεργοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης για τα φάρμακα υψηλού κόστους
09:02
Η ELPEN στον αγώνα για την εξάλειψη των ηπατικών νόσων
08:01
Επανάσταση στην επούλωση του διαβητικού ποδιού και των χρόνιων ελκών φέρνει η βιοτεχνολογία
07:59
Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
07:56
Η AbbVie γιορτάζει την 5η επέτειο του παγκόσμιου προγράμματος εθελοντισμού «Week of Possibilities»
19:42
Αλλάζουν οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
19:41
Οι ασφαλισμένοι σε ρόλο ελεγκτή των παρόχων του ΕΟΠΥΥ
19:38
Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας για τα δισκία κλαδριβίνης
19:35
ΕLPEN: Βραβεύτηκε για τις θέσεις εργασίας και τη δυναμική επιχειρηματική της ανάπτυξη
19:33
SOS εκπέμπουν οι παιδίατροι για αρσενικό σε παιδικές τροφές ρυζιού
07:34
ΙΣΑ: Αντιδρά στην «επίταξη» γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών