DEMO
Weekihealth
ΠΟΕΔΗΝ: Ντροπή για τη χώρα μας το «όχι» στο CERN


Εξοργισμένη με την κυβέρνηση είναι  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την  αποκάλυψη ότι η Ελλάδα είπε «όχι» στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN για την παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στη χώρα μας Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.

Σε σχετική ανακοίνωση της  χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της χώρα μας και διερωτάται «γιατί η Κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων;»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καρκίνους που δεν έχουν κάνει μετάσταση. 
 
Η ανάληψη της επένδυσης όπως είπε ο κ. Γαζής είναι της  τάξεως των 100 εκατ. η χώρα μας δια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», αφήνοντας τη διεκδίκηση της τεχνογνωσίας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο.
 
Κατά τον κ. Γαζή  η απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει επιδημιολογικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  στη χώρα μας κατ’ έτος εμφανίζονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών, 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες, λόγω λιστών αναμονής.  «Οι λίστες αναμονής είναι 4μηνες όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή» προσθέτει η Ομοσπονδία υπενθυμίζοντας  ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί 70 που είναι απαραίτητα  εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
PEF
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:47
Α. Ξανθός: Στο μικροσκόπιο και άλλα νοσοκομεία για τα αντικαρκινικά φάρμακα
20:47
«Υγεία για Όλους»: Μέσα σε ένα μήνα εμβολιάστηκαν 499 παιδιά για ιλαρά
18:04
Μεγάλα κενά στον ΕΟΠΥΥ στους βιοδείκτες καρκίνου
18:00
ΠΟΣΚΕ: Δεν θα συμμετέχουμε ξανά σε προσχηματικές συζητήσεις
14:47
Υπεριδρωσία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
14:44
Νέα τεχνική για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με τη χρήση βλαστοκυττάρων
14:26
Η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες «κοστίζει» 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως
12:55
ELPEN: Αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της
12:00
Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι θεσμοί από το υπ. Υγείας
13:48
Συνεργασία Mylan με Fujifilm Kyowa Kirin Biologics για την εμπορική διάθεση βιο-ομοειδούς
13:45
Διαχειρίσιμα πλέον τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου
13:43
DEMO: Εθελοντική αιμοδοσία των εργαζομένων της -12 χρόνια Τράπεζα Αίματος
13:36
Λιγότερο από 80 εκ. ευρώ το μερίδιο της Ελλάδας στις κλινικές μελέτες όταν διεθνώς επενδύονται 75 δις ευρώ
23:32
Mε καισαρική το 58% των γεννήσεων στην Ελλάδα το 2017
23:30
PIF:5+1 Προτάσεις για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη