PEF
Weekihealth
ΠΟΕΔΗΝ: Ντροπή για τη χώρα μας το «όχι» στο CERN


Εξοργισμένη με την κυβέρνηση είναι  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την  αποκάλυψη ότι η Ελλάδα είπε «όχι» στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN για την παραχώρηση τεχνογνωσίας και εγκατάσταση στη χώρα μας Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων.

Σε σχετική ανακοίνωση της  χαρακτηρίζει «ντροπή» τη στάση της χώρα μας και διερωτάται «γιατί η Κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων;»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας κατά των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε καρκίνους που δεν έχουν κάνει μετάσταση. 
 
Η ανάληψη της επένδυσης όπως είπε ο κ. Γαζής είναι της  τάξεως των 100 εκατ. η χώρα μας δια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει μέλος της συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe», αφήνοντας τη διεκδίκηση της τεχνογνωσίας σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο.
 
Κατά τον κ. Γαζή  η απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει εντός πέντε έως έξι ετών, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει επιδημιολογικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  στη χώρα μας κατ’ έτος εμφανίζονται 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών, 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες, λόγω λιστών αναμονής.  «Οι λίστες αναμονής είναι 4μηνες όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή» προσθέτει η Ομοσπονδία υπενθυμίζοντας  ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί 70 που είναι απαραίτητα  εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
Demo
KETHEA
Roche
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19:00
Ανδρ. Ξανθός: 18.000 γιατροί έχουν φύγει τα χρόνια της κρίσης - Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς το όλο το προσωπικό των νοσοκομείων
18:51
ΠΟΥ: Το αλκοόλ ευθύνεται για έναν θάνατο στους 20 παγκοσμίως
07:31
Νόσος Alzheimer: Τι αισθάνεται ένας άνθρωπος που αρχίζει να χάνει τη μνήμη του;
07:29
Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, πρόεδρος της 26ης Μόνιμης Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης
07:01
Παγκόσμιος μήνας Alzheimer: Συμβολική πορεία προς το Ζάππειο στις 23/9
06:26
Φυσικοθεραπευτές: Η σημασία της σωματικής άσκησης για τους ασθενείς με Alzheimer
00:22
Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»
00:09
Η ΕΛΕΑΝΑ μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Ενημέρωσης του ΟΗΕ
07:10
Τι να προσέχουν έφηβοι και φοιτητές για να έχουν υγιή μάτια
07:03
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ (ΚΕΕΛΠΝΟ): Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα
06:30
Αξιολόγηση κινδύνου για την ηπατίτιδα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
06:00
Μύθοι και αλήθειες για τα κονδυλώματα και τον ιό HPV
00:00
Κοστολογήθηκε η εξέταση ογκολογικών βιοδεικτών BRCA1, 2 για το καρκίνο μαστού και ωοθηκών
23:55
Συστάσεις για τη διατροφή βρεφών-νηπίων από τη Γ.Γ. Δημόσιας Υγεία
23:53
Εξηγήσεις από τον Πολάκη ζητά ο ΙΣΑ για τα νέα όρια συνταγογράφησης