PEF
Weekihealth
Απορρίπτουν το πόρισμα για την ειδική αγωγή οι λογοθεραπευτές
Απορρίπτουν το πόρισμα  το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα Ειδικής Αγωγής και Θεραπείας αλλά και τις επερχόμενες συμβάσεις που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ  μαζί με το υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι των λογοθεραπευτών και των  εργοθεραπευτών.

Το πόρισμα που παρουσιάστηκε πριν μια εβδομάδα σε σχετική ημερίδα της ΕΣΔΥ  επαναπροσδιορίζει τις θεραπευτικές κατηγορίες στον τομέα της ειδικής αγωγής, ενώ προσδιορίζει τις ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν , ενώ εισάγει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ειδική αγωγή.

Όμως οι σύλλογοι και τα σωματεία λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών με κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μέσω του  Σύλλογου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος καταγγέλλουν ότι τα  θεραπευτικάά πρωτόκολλα  δεν είναι βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες, ενώ  εξαπολύουν  επίθεση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό  που στην ομιλία του στην ημερίδα της ΕΣΔΥ  μίλησε για υπερδιάγνωση και προκλητή ζήτηση από τον κλάδο.
 
«Οι θεραπευτές δεν είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση στο χώρο των ειδικών θεραπειών καθώς η συνταγογράφηση μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται από δημόσιες δομές» υποστηρίζουν  οι εκπρόσωποι των  Συλλόγων , προσθέτοντας ακόμη, πώς η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς θα επιβαρύνει  τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να στερηθούν αναγκαίες θεραπείες παιδιά και έφηβοι, δεδομένης της ύπαρξης κλειστού προϋπολογισμού.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι κ. Ξανθός στην ημερίδα  ανακοίνωσε ότι  δρομολογείται ένα Εθνικό Σχέδιο στο χώρο της Ειδικής Αγωγής-Θεραπείας. Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε στην ομιλία του ο υπουργός « είναι πολιτικό, και είναι ένα πλαίσιο που καλύπτει όλους του πολίτες που έχουν ανάγκη προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες καθώς οι οικογένειες σήμερα, επωμίζονται μεγάλο βάρος. Θα πραγματοποιήσουμε συμβάσεις με όλους τους τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής και ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να ελέγξει όλες τις υπηρεσίες και την ποιότητα αυτών».

Χωρίς επιστημονική βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα 
Ωστόσο φαίνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός, κάθε άλλο παρά, ικανοποιεί τους παρόχους της Ειδικής Αγωγής, αφού οι καταγγελίες είναι σφοδρές στην κοινή τους ανακοίνωση όπου καταγγέλλουν την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας «να νομιμοποιήσει τo αναφερόμενο ως πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για θέματα Ειδικής Αγωγής και Θεραπείας, το οποίο ουδείς από τους εκπροσώπους μας που ορίστηκαν ως μέλη της εν λόγω Επιτροπής υπέγραψε και το οποίο εξεδόθη κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής (13‐15 Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας)»
 
Υποστηρίζουν ότι  ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καν ψηφοφορία, ενώ ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση όλων των μελών επί των τεθέντων ζητημάτων ενώ επισημαίνουν  ότι καταθέσαν επισήμως έγγραφα και υπομνήματα με τις διαφωνίες τους που αιτιολογούν τη μη υπογραφή του πορίσματος, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθούν από το Υπουργείο για την πληρότητα της ενημέρωσης των πολιτών.
 
Καταγγέλλουν ως  «αυθαίρετη τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία δεν βασίζονται σε καμία έρευνα, Διεθνή ή Ελληνική αλλά ούτε σε επιστημονικά δεδομένα αλλά αποτελούν αυθαίρετο δημιούργημα μεμονωμένων ατόμων της συγκεκριμένης επιτροπής» ενώ υποστηρίζουν ότι  « στο έργο της Επιτροπής, σύμφωνα με την απόφαση σύστασης της επιστημονικής επιτροπής δεν συμπεριλαμβανόταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα κλαδικά ζητήματα που αφορούν τις ψυχοθεραπείες».
 
 
Οι θεραπευτές δεν είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση
«Αρνούμαστε πως οι θεραπευτές είναι υπεύθυνοι για την προκλητή ζήτηση στο χώρο των ειδικών θεραπειών καθώς η συνταγογράφηση μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται από δημόσιες δομές. Αρνούμαστε πως η φερόμενη από τον υπουργό υπερδιάγνωση από δημόσιους φορείς θα παταχθεί μέσω της δυνατότητας για συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς , αλλά  απεναντίας θα την ενισχύσει» τονίζουν οι Σύλλογοι.

Όπως υποστηρίζουν η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς χωρίς κανέναν έλεγχο θα επιβαρύνει  τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τη μοιραία στέρηση αναγκαίων θεραπειών από τα παιδιά και τους εφήβους δεδομένης της ύπαρξης κλειστού προϋπολογισμού. «Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος ούτε των ιδιωτών θεραπευτών ούτε κατά των δημοσίων δομών».

Χωρίς να αποδίδουμε μομφή στο πρόσωπο των ιδιωτών ιατρών, καταγγέλλουμε ότι η συνδρομή στο ίδιο πρόσωπο τόσο της αποφάσης  για το είδος της θεραπείας όσο και της εκτέλεσης της θεραπείας  χωρίς τον απαραίτητο μηχανισμό ελέγχου,
δημιουργεί το πιθανό ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης. 

Χαρακτηρίζουν ως  «ανύπαρκτη» την  επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας στην προσπάθεια του να χαρακτηρίσει ως «επιδημία» την αύξηση των διαγνώσεων και καταγγέλλουν ότι προωθείται η παντελής  έλλειψη αναφοράς στις διεπιστημονικές ομάδες για την αξιολόγηση και διαφοροδιάγνωση των περιστατικών γεγονός που οδηγεί στην επιστημονική παλινδρόμηση.
 
Όχι στο κλειστό προϋπολογισμό 
Οι σύλλογοι λένε όχι και στον κλειστό προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή που ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός  δίοτι όπως εξηγούν πρώτα πρέπει να έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. « Oι ανάγκες θα έπρεπε να καθορίζουν τον προϋπολογισμό του κράτους, για θέματα υγείας και όχι το αντίστροφο».

Συμβάσεις με  ΕΟΠΥΥ 
Έκπληκτοι δηλώνουν οι σύλλογοι και  με τη σύνδεση του πορίσματος της  Επιστημονικής Επιτροπής με την υπογραφή συμβάσεων με τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής, «ενώ στο ίδιο το πόρισμα αναφέρεται ότι το θέμα των συμβάσεων δεν εξετάστηκε γιατί δεν μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας Επιστημονικής Επιτροπής ! Παράλληλα καταγγέλλουμε την πολιτική πρόθεση για κάλυψη
θεραπειών μόνο στους επαγγελματίες που θα υπογράψουν συμβάσεις».
 
Επίσης κάνουν λόγω για αφαίρεση του δικαιώματος από τους γονείς για ελεύθερη επιλογή θεραπευτή που θα προκύψει εφόσον επιβληθεί το καθεστώς κάλυψης μόνο συμβεβλημένων. «Έτσι, μειώνεται η συχνότητα και η ποιότητα των παραπάνω υπηρεσιών καθώς και η προσβασιμότητα των ασφαλισμένων σε αυτές. Αυτά και άλλα επιχειρήματά μας κατά της υπογραφής συμβάσεων, στα οποία το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ καμία ουσιαστική αντιπρόταση δεν είχε προτού επαναφέρει το θέμα, έχουμε διατυπώσει πολλές φορές και είναι πάντοτε στη διάθεση σας».
Επίσης θεωρούν  την πρόβλεψη για στελέχωση του ΚΕΣΥ (40 λογοθεραπευτές και 30 εργοθεραπευτές για όλη την επικράτεια) ως ελλιπή.
 
Τέλος να σημειωθεί ότι  προθεσμία μέχρι τις 21 Μαΐου έχουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής για την υποβολή των αδειών – βεβαιώσεων ασκήσεως επαγγέλματος. Από την 1η Ιουνίου, δεν θα αποδίδονται δαπάνες για θεραπείες χωρίς την κατάθεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος των θεραπευτών, διευκρινίζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
 
Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09:13
Προστάτης: Επτά μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε
09:11
Αρθροπλαστική: Το κάπνισμα αυξάνει των κίνδυνο επιπλοκών
09:21
Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν
09:19
Θετικά αποτελέσματα αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
09:04
Ενεργοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης για τα φάρμακα υψηλού κόστους
09:02
Η ELPEN στον αγώνα για την εξάλειψη των ηπατικών νόσων
08:01
Επανάσταση στην επούλωση του διαβητικού ποδιού και των χρόνιων ελκών φέρνει η βιοτεχνολογία
07:59
Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
07:56
Η AbbVie γιορτάζει την 5η επέτειο του παγκόσμιου προγράμματος εθελοντισμού «Week of Possibilities»
19:42
Αλλάζουν οι συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
19:41
Οι ασφαλισμένοι σε ρόλο ελεγκτή των παρόχων του ΕΟΠΥΥ
19:38
Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας για τα δισκία κλαδριβίνης
19:35
ΕLPEN: Βραβεύτηκε για τις θέσεις εργασίας και τη δυναμική επιχειρηματική της ανάπτυξη
19:33
SOS εκπέμπουν οι παιδίατροι για αρσενικό σε παιδικές τροφές ρυζιού
07:34
ΙΣΑ: Αντιδρά στην «επίταξη» γιατρών των Κέντρων Υγείας ως οικογενειακών