DEMO
Weekihealth
Έρχεται νέα προκήρυξη για στελέχωση των ΤΟΜΥ με οικογενειακούς γιατρούς
Προϊόν «δημιουργικής λογιστικής» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός τα στοιχεία που επικαλείται η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σύμφωνα με τα οποία μόλις 1.000 είναι οι οικογενειακοί  γιατροί  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα πρέπει να καλύψουν 11 εκατ. Έλληνες.

«Η δημιουργική λογιστική αυτή τη χώρα δεν τη πήγε μπροστά, δεν είναι αυτά τα νούμερα» είπε ο κ. Βαρδαρός τη Δευτέρα  απατώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την ΠΦΥ που πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του 17ου συνεδρίου  HealthWorld  που διοργανώνει το  Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου 11 με 12 Ιουνίου.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ υπάρχουν ήδη 3.000 γενικοί γιατροί που στην ουσία μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού ενώ γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός τους και μέσα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και με την βελτίωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που αφορά στις συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.


Ο κ. Βαρδαρός εξήγησε μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου ότι εκτός από τους υπάρχοντες  3.000, έχουν μπει σε διαδικασία πρόσληψης 230 με 250  οικογενειακοί γιατροί από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την στελέχωση των ΤΟΜΥ από τους οποίους το 80% είναι έως 40 ετών. Επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν  οι συμβάσεις  με τον ΕΟΠΥΥ 680 οικογενειακών γιατρών. 

Δύο νέες προσκλήσεις για ΤΟΜΥ
Ο στόχος είναι να ενταχθούν ακόμα 1.000 οικογενειακοί γιατροί και για να επιτευχθεί αυτό,  ο κ. Βαρδαρός είπε  ότι θα  βγουν  δύο νέες προσκλήσεις  ενδιαφέροντος για τις ΤΟΜΥ μία μέσα στον Ιούνιο που είναι στον ΑΣΕΠ προς έγκριση και μία το Σεπτέμβριο. Παράλληλα εντός Ιουνίου θα υπάρξει νέα βελτιωμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα παραμείνει «ανοιχτή», δεν θα έχει χρονικό περιορισμό.

Νέες αμοιβές 
Όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές για τις νέες συβάσεις των ειδικών γιατρών τόνισε ότι αυτές θα είναι σημαντικά βελτιωμένες προς  τα πάνω. 
Επίσης οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί μέχρι το τέλος του χρόνου θα παίρνουν 1.800ευρώ το  μήνα με 20 ώρες εργασίας ανεξάρτητος δηλαδή το αριθμό των εγγεγραμμένων ασθενών που θα έχει κάθε γιατρός στη λίστα του.
Υπενθυμίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να  έχει στην ευθύνη του 2250 ασφαλισμένους και η αμοιβή του συνυπολογίζεται και ένας συντελεστής με βάση την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου αυτό όμως σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριου του 2019.
Νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου ο αν. γενικός γραμματέας ανέφερε ότι « οι αμοιβές στις δομές της ΠΦΥ σε αυτή τη πρώτη φάση της υλοποίησης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα, όπου ένας ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός έχει μια παγιωμένη πελατεία . Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για νέους γιατρούς να εισέλθουν στο σύστημα και να εξελιχθούν επιστημονικά και επαγγελματικά από αυτές τις νέες δομές» .

Δεν θέλουμε να σοβιετικοποιήσουμε το σύστημα της ΠΦΥ
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τόνισε πως «τον ιδιωτικό τομέα τον χρειαζόμαστε και θέλουμε να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και προφανώς δεν υπάρχουν ιδεοληπτικές εμμονές σε αυτή την ιστορία, ούτε έχουμε καμιά διάθεση να σοβιετικοποιήσουμε το σύστημα της ΠΦΥ στη χώρα».

Όσο για τις 240 ΤΟΜΥ που είχε εξαγγείλει πέρσι  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα ήταν  έτοιμες το 2017, ο κ. Βαρδαρός παραδέχθηκε μεν ότι έχει μείνει  πίσω αλλά υποστήριξε ότι είναι «ένας στόχος που δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Η ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ πάντως στη Γενική της Συνέλευση το περασμένο Σάββατο ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει στο σύνολο το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να κάνει το ίδιο και προειδοποιεί ότι «ακόμη και σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχέδιο ατομικών συμβάσεων για οικογενειακούς ιατρούς ή άλλες ειδικότητες, θα απέχουμε σθεναρά, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε ένα θνησιγενές και ανεπαρκές σχέδιο ΠΦΥ».

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
TOMY
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19:48
ΦΣΘ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διακίνηση φαρμάκων στο διαδίκτυο
17:45
«Καμία απολύτως απόλυση επικουρικού προσωπικού δεν θα υπάρξει» διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας
07:15
Κατάθλιψη: 10 τρόποι να την καταπολεμήσετε
07:00
Η Janssen στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος
07:00
Πολάκης: Τα δέκα βασικά σημεία του νέου ΕΚΠΥ
06:58
Ξανθός: Προϊόν ισχυρής πολιτικής βούλησης η ίδρυση του γραφείου ΠΟΥ στην Ελλάδα
06:35
ΟΕΝΓΕ: Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν οι επικουρικοί στα νοσοκομεία
06:06
Ιστορική βράβευση για το DHI Global Medical Group
06:04
Στο ΣτΕ προσφεύγει ο ΙΣΑ κατά των υποχρεωτικών παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς
12:25
Το 60% του πληθυσμού της γης κάποια στιγμή θα παλέψουν με τη χρόνια φλεβική νόσο
12:23
ΣΦΕΕ: Προτείνει τρία βήματα για ένα θεσμικό πλαίσιο με διαφάνεια για τα ιατρικά συνέδρια
12:20
Δικαίωση για τους διαβητικούς- Στο παρά πέντε άλλαξε ο νέος ΕΚΠΥ
12:19
ΕΟΦ: Το Diabexin δεν έχει έγκριση για θεραπεία του διαβήτη
12:16
Πως θα γίνονται οι παραπομπές των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς
11:22
Ακτινοθεραπεία: Νέα μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία…αλλά με 4 μήνες αναμονή