PEF
Weekihealth
Εν μέσω αντιδράσεων αναρτήθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Εν μέσω αντιδράσεων αναρτήθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Αναρτήθηκε  τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Μαΐου πού είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της φαρμακευτικής  αγοράς  πριν την έκδοση του.

Το Δελτίο ισχύει Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές από 15-06-2018, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 02 -07-2018 και για τα φαρμακεία από 26-07-2018.

Οι ενστάσεις επί του αναρτημένου δελτίου τιμών θα υποβληθούν αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση deltiatimwn_enstaseis@eof.gr από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και έως την Δευτέρα 18/06/2018 και ώρα 11.59 μμ. 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει χαρακτηρίσει καταστροφική για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την ανατιμολόγηση φαρμάκων του Μαΐου διότι όπως υπολόγισε από το τελικό προσχέδιο του δελτίου τιμών που είχε στείλει ο ΕΟΦ στο υπουργείο Υγείας, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5% ενώ σύμφωνα με την ΠΕΦ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.
 

Έντονη ήταν όμως  η αντίδραση και από τη πλευρά των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σε  ανακοίνωση του τη Δευτέρα  το PhRMA Innovation Forum (PIF)που κάνει λόγω για παραβίαση των αρχών και των κανόνων στην τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα «με αποτέλεσμα τα on-patent προϊόντα να είναι κοντά στη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, τα off patent κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ τα γενόσημά τους να τιμολογούνται έως και 39% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σύμφωνα με ανάλυση της IQVIA».

 Αυτό οφείλεται κατά το PIF «σε μια σειρά στρεβλών ρυθμίσεων προστασίας τιμών που ισχύουν μέχρι και σήμερα (όπως πχ η προστασία ανώτατης μείωσης 10% για τα γενόσημα, ανατιμολόγηση με 1 ή 2 χώρες κοκ) γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές αποζημίωσης σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται περισσότερο, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να καταβάλει υπέρογκα ποσά σε clawback ενώ η συμμετοχή των ασθενών αυξάνεται».

Από την άλλη μεριά όμως το Forum αναγνωρίζει «ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην απαξιώνεται το φάρμακο, να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της τοπικής παραγωγής – ας μη ξεχνάμε ότι πολλές διεθνείς εταιρίες παράγουν επίσης στην Ελλάδα -  και να υπάρχουν κίνητρα όπως επίσης και το θεσμικό πλαίσιο εκείνο το οποίο θα οδηγήσει σε αυξημένη διείσδυση των παλιών και οικονομικών φαρμάκων. Το να υπάρχει μέριμνα και να μην ανατιμολογούνται προϊόντα χαμηλής αξίας ώστε να μην απαξιώνεται το φάρμακο και να μη δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας  είναι κατανοητό. Όπως επίσης είναι επιτακτικό, λάθη του παρελθόντος ή στρεβλώσεις από διακυμάνσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών να διορθωθούν μια και καλή». 

Επίσης τονίζει ότι «το όποιο δημοσιονομικό όφελος είχε να προσφέρει η Τιμολόγηση το έδωσε. Πλέον καταλήγει να είναι μια χρονοβόρα/κοστοβόρα διαδικασία η οποία έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος ενώ καταγεγραμμένα δημιουργεί θέματα βιωσιμότητας και επάρκειας προϊόντων».

Το PhRMA Innovation Forum παραθέτει τις θέσεις του οι οποίες είναι :
Ανατιμολόγηση 1 φορά τον χρόνο
Τιμολόγηση / Ανατιμολόγηση σε καλάθι χωρών Eurozone
On-patent / Off patent σε ΜΟ 3ων χαμηλότερων Eurozone
Generics στο 65% αυτών χωρίς καμία προστασία

«Η φαρμακευτική δαπάνη προσδιορίζεται από το γινόμενο της ποσότητας (πολλαπλασιαστής) επί της τιμής (πολλαπλασιαστέος). Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο εξορθολογισμός της δαπάνης δεν περνάει πλέον από τον πολλαπλασιαστέο αλλά από τον πολλαπλασιαστή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
Tags:
Νέο Αρχείο
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:44
Ψωριασική αρθρίτιδα: Νέα στοιχεία για τη δράση θεραπείας που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου
08:41
Καλοκαίρι και διακοπές με τη σειρά New Sept της Demo - Νέο συμπλήρωμα διατροφής DEMOcran
09:51
Καρκίνος εντέρου: Τα αναψυκτικά διαίτης ελαττώνουν το ποσοστό υποτροπής
09:49
Νυκτουρία στους άνδρες: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
15:45
Επιπτώσεις στην Υγεία των ανθρώπων σε περιοχές που έχουν υποστεί πυρκαγιές
10:14
Καρκίνος ενδομητρίου : Σε εξέλιξη κλινικές μελέτες θεραπείας μόνο με χειρουργείο
20:10
Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
08:58
ΚΕΕΛΠΝΟ: Τρεις θάνατοι και εξήντα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
15:13
Πόσο σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου και πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα
12:26
Στυτική δυσλειτουργία: Δείκτης υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου
12:24
CHMP : Θετική γνωμοδότηση για νέα ένδειξη της ριβαροξαμπάνης σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική αρτηριακή νόσο
12:18
Πότε οι ουρολοιμώξεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες
12:12
Η Leo Phama εξαγοράζει τη μονάδα δερματολογικών προϊόντων της Bayer
07:45
Με ρυθμούς χελώνας προχωράει η νέα ΠΦΥ –Διευκρινήσεις από το υπ. Υγείας για τους οικογενειακούς γιατρούς
06:44
Τη κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών στα γενόσημα φάρμακα χαιρετίζουν 21 Σύλλογοι Ασθενών