PEF
Weekihealth
Απορρίπτουν την πληρωμή με voucher και τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι ειδικής αγωγής
Την έντονη  αντίδραση των επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κ.λπ.), προκαλεί η νέα διαδικασία αποζημίωσης των υπηρεσιών, που προβλέπεται στο Νόμο 4549/2018 άρθρο 27 και με την οποία καταργείται η προπληρωμή από τους πολίτες και η δαπάνη αντικαθίσταται με voucher αντίστοιχης αξίας.

Σε κοινή  ανακοίνωση τους οκτώ φορείς που εκπροσωπούν τους παρόχους ειδικής αγωγής αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ  επιχειρούν για άλλη µία φορά να επιβάλουν στους επιστήµονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες  «µια έµµεση σύµβαση µε επαχθείς όρους, η οποία έχει έναν και µοναδικό στόχο: την οριζόντια µείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών».

Όπως εξηγούν µε την έκδοση ηλεκτρονικής γνωµάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτηµα της γνωµάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζηµίωση ποσό σύµφωνα µε τον Κανονισµό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στον δικαιούχο (ασφαλισµένο) προκειµένου αυτός να το καταθέσει αντί χρηµάτων (υπό µορφή κουπονιού - voucher) στον µη συµβεβληµένο  ιδιώτη επιστήµονα που παρέχει ειδική θεραπεία. Αυτός µε τη σειρά του θα το καταθέσει προς πληρωµή στον ΕΟΠΥΥ µε την προβλεπόμενη διαδικασία και τις προβλεπόμενες κρατήσεις του µηχανισµού αυτόµατης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate).

Οι φορείς επαγγελµατιών ειδικής αγωγής δηλώνουν ότι αποφάσισαν ότι  δεν θα δεχθούν καµία «εκβιαστική» έµµεση σύµβαση από τον ΕΟΠΥΥ, µε όποια µορφή και εάν προταθεί. «Δεν πρόκειται να δεχθούµε ως πληρωµή τα voucher του ΕΟΠΥΥ µε τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους (πότε πληρώνονται - µε ποιους όρους εξόφλησης - τι ποσό - για ποιον αριθµό θεραπειών, αφού ο νέος Κανονισμός που επίσης πρόσφατα εξεδόθη στο ΦΕΚ 2315Β/18.6.2018 αφήνει στην ουσία αρρύθμιστα τα θέµατα της Ειδικής Αγωγής)» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης  καλούν  τους γονείς, που ως ασφαλισµένοι καταβάλουν κάθε µήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους.

Παρουσιάζοντας τη νέα κατάσταση, οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής, εξηγούν πώς θίγονται τα δικαιώµατα των ασφαλισμένων γονέων και παιδιών: 

Έχει ήδη αποφασιστεί, αυθαίρετη µείωση του προϋπολογισµού για την Ειδική Αγωγή, χωρίς να υπάρχει µια επιδηµιολογική µελέτη για τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού.
Την µείωση αυτή ζητούν να επωµιστούµε εµείς, αφού µε τον µηχανισµό του claw back, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισµού που θεωρείται δεδοµένη, θα πρέπει να επιστρέψουµε αυτά που θα έχουµε λάβει παρόλο που θα αφορούν δεδουλευµένες υπηρεσίες µας.
Παρόλο που η πληρωµή µας θα γίνεται µέσω των «voucher» και µάλιστα σε άγνωστη ηµεροµηνία και µε άγνωστους όρους εξόφλησης, οι υποχρεώσεις µας (εισφορές, φόροι, εργαζόµενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμά µε χρήµα.
Ενισχύεται η γραφειοκρατία, καθώς µαζί µε τις νέες γνωµατεύσεις θα πρέπει να εκδίδονται και τα voucher, ενώ θα είναι απαραίτητο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γνωµατεύσεις να ανανεώνονται κάθε 4 µήνες.
Διαταράσσονται για άλλη µια φορά τα θεραπευτικά προγράµµατα χιλιάδων παιδιών, σε όλη την Ελλάδα, µε πρόχειρες και εκβιαστικές αποφάσεις, χωρίς καµία απολύτως πρότερη διαβούλευση. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναζητήσουν - και αν βρουν - άλλο θεραπευτή που θα θέλει να συµβληθεί µε τον ΕΟΠΥΥ ή θα αποδεχθεί την πληρωµή του µε voucher.


Καταγγέλλουν για άλλη µια φορά την ανέξοδη δήθεν κοινωνική πολιτική, την οποία καλείται να πληρώσει ένας ολόκληρος κλάδος των ειδικών θεραπευτών του οποίου απειλείται σοβαρά η επιβίωση. Όπως υποστηρίζουν «η πολιτική ηγεσία αποδεικνύει για άλλη µια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται πραγµατικά να συζητήσει λύσεις που προάγουν έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο, προασπίζοντας έτσι τα δικαιώµατα των παιδιών µε ιδιαίτερες δυσκολίες.  Αντ’ αυτού καταφεύγουν σε αιφνιδιαστικές και άδικες αποφάσεις, όχι µόνο για τους επαγγελµατίες, αλλά πρωτίστως για τα παιδιά και τις οικογένειές τους». 

Απευθυνόμενοι στους γονείς, που τα κοινωνικά και ασφαλιστικά τους δικαιώµατα δέχονται επίθεση και τίθενται υπό αµφισβήτηση, σημειώνουν ότι βρίσκονται δίπλα τους, ως σύµµαχοι, τονίζοντας ότι δεν κρίνεται µόνο η επιβίωση των επαγγελµάτων τους, αλλά διακυβεύεται και δυνατότητα των γονέων, να παρέχουν στα παιδιά τους την φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Η κοινή ανακοίνωση υπογράφεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών, τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοθεραπευτών Ειδικών Παιδαγωγών, τον Επιστημονικό Σύλλογο Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος, το Σωματείο Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών Ελλάδος, το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες, την Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών - ΝΠΔΔ.


Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή 
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Υγεία
 
Genesis Pharma
Demo
KETHEA
Roche
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
07:01
Χρόνια μυελογενής λευχαιμία: Αποτελεσματική η οριστική διακοπή θεραπείας για ορισμένους ασθενείς
07:38
Θεραπεία αυξάνει τη πιθανότητα δερματικής κάθαρσης στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση
07:36
Στυτική δυσλειτουργία: Ποιες οι επιπτώσεις της και πώς αντιμετωπίζονται
19:57
`Έκκληση για παιδικά και βρεφικά γάλατα από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
19:56
Στάση εργασίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δ. Αττικής την Τρίτη
19:54
Στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και οι γιατροί του ΕΣΥ
06:38
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Πως βοηθάει η φυσικοθεραπεία τους ασθενείς
06:36
Εφικτός ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική
06:32
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το αλκοόλ ετοιμάζει το υπ. Υγείας
06:30
Δύο ακόμη βραβεία για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
06:25
Αναγκαιότητα η ολική επαναφορά στη Διακήρυξη της Alma - Ata
09:32
Το κέντρο δεδομένων 11 εκ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και η αξιοποίησή του
07:15
Άγνοια για τις καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι
07:13
Περίπου κάθε 3,5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από σήψη
07:01
Καρδιολόγοι: Όχι στα όρια συνταγογράφησης με λογιστικά κριτήρια