Weekihealth
Το ιταλικό κράτος, ο κύριος μέτοχος στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena
Το ιταλικό κράτος, ο κύριος μέτοχος στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena
Το έμβασμα από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε στη Σιένα και η αλλαγή στο κοινωνικό κεφάλαιο της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena είναι πλέον γεγονός. Η τράπεζα της Τοσκάνης, μία από τις αρχαιότερες του κόσμου, ανακοίνωσε πλέον ότι το νέο κοινωνικό κεφάλαιό της, που προέκυψε από την αναγκαστική ανακεφαλαιοποίησή της, ανέρχεται στα 15,7 δισεκ. ευρώ και θα επιμερισθεί σε 1,14 δισεκ. μετοχές της.

Το ιταλικό κράτος, διαθέτοντας 3,85 δισεκ. ευρώ για την αναγκαία για τη διάσωση της Monte dei Paschi ανακεφαλαιοποίση θα είναι δικαιούχος των 593,87 εκατ. μετοχών, που ισοδυναμούν με το 53,5% του κεφαλαίου της. Μία άλλη χρηματοδοτική ένεση προς την τράπεζα αφορά τη μετατροπή σε κεφάλαιο δευτερευουσών μετοχών της ΜPS,"οι οποίες θα είναι πλήρως προεγγεγραμμένες" και το ύψος τους θα ανέρχεται στα 4,47 δισεκ. ευρώ, όπως απαιτεί η αρχή του επιμερισμού των βαρών, η οποία επιτάσσει στους μετόχους και τους πιστωτές μίας τράπεζας να επωμίζονται τις απώλειές της σε περίπτωση κρίσης.

Η κατάθεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την επιβίωση της MPS συνδέεται με την τελική έγκριση της διαδικασίας για τη διάσωσή της από την ΕΚΤ, η οποία κατέστη δυνατή έπειτα από μία σκληρή διαπραγμάτευση και χειρισμούς διάρκειας ενός έτους. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να δώσει την έκγρισή της η ΕΚΤ έχει επιβάλλει στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της, ιδίως του περιώνυμου χαρτοφυλάκιου Atlante II, τα οποία πρόσφατα εκποιήθηκαν έναντι 27 δισεκ. ευρώ,τιμή ρεκόρ στην Ευρώπη.

Το τελευταίο στάδιο, που μόλις και έχει ολοκληρωθεί δεδομένης της αναπόδραστης διορίας της 12ης Αυγούστου που έχει ορισθεί από τις αρχές για την εξυγίανσή της, είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο ΔΣ της τράπεζας να εγκρίνει τον ισολογισμό που είχε συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα γίνει με διαδικασίες εξπρές μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει άλλα 3 δισεκ. ευρώ σε καθαρές απώλειες. Απώλειες που όμως ήσαν αναμενόμενες στο πλαίσιο της υποτίμησης των πιστώσεων που έπρεπε να εκποιηθούν.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, η τράπεζα, το ιταλικό κράτος κι η Φρανφκούρτη ευελπιστούν ότι τα παθητικά τούτα στοιχεία θα είναι τα τελευταία για την Monte dei Paschi και πως η φρικτή δεκαετία της κρίσης της, που ξεκίνησε με την απόκτηση της Banca Antonveneta, θα μπει τελικά στο αρχείο.
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικονομία
 
Genesis Pharma
Janssen
Demo
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12:00
Η Κίνα έγινε και πάλι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ
11:13
Ανοδικά κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου
09:00
Φοροδιαφυγή πολλών αστέρων στην Ελλάδα των...αμετανόητων
20:43
Η Ιρλανδία αρνείται να ζητήσει από την Apple 13 δισ. ευρώ αναδρομικούς φόρους
19:39
Die Welt: Η Γερμανία θέλει να επιστρέψει 660 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
15:00
Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ - Διακοπή λειτουργίας εφαρμογής Ε9
13:06
Μ. Ντράγκι: Δεν προβλέπεται αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
10:30
Ενεργειακοί κολοσσοί στήνουν τις «βάσεις» τους στην Ελλάδα
17:37
Bild: Το Βερολίνο προτίθεται να επιστρέψει 416,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
15:30
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,05 δισ. στο επτάμηνο
12:37
Δ. Παπαδημητρίου: Η χώρα έχει ανάγκη από ένα "επενδυτικό σοκ"
18:14
"Success story": Χωρίς μισθό και σύνταξη 1 στους 5 `Ελληνες ηλικίας 55-64 ετών
13:28
Σε αυξημένη παρουσία στην Ελλάδα στοχεύει η Παρευξείνια Τράπεζα
13:04
Attica Group: Συμφωνία απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways
09:00
Κυβερνητικές πηγές: Προς υλοποίηση, μέχρι το Δεκέμβριο, τα 90 από τα 113 προαπαιτούμενα