PEF
Weekihealth
Η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και εντατικές ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον - Τι φοβάται το υπ.ΟΙΚ
Η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και εντατικές ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον - Τι φοβάται το υπ.ΟΙΚ
Με ξεκάθαρη την κυβερνητική αγωνία για το ενδεχόμενο η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε ( World Economic Outlook) με βάση τις χαμηλότερες πλέον προσδοκίες ανάπτυξης και που αφήνει ορθάνοιχτο το περιθώριο το Ταμείο να ζητήσει νέα μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον οι πολιτικές ζυμώσεις του ελληνικού υπουργικού επιτελείου των Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών με αφορμή την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έξω θα πέσει και η φετινή εκτίμηση του ΔΝΤ, αναμένει όμως με αγωνία τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη κ. Τόμσεν στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Κυριακή, για να διαμορφώσει τα επόμενά της βήματα, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για την έκθεση του ταμείου και κυρίως να απαντήσει για το αν επίκειται ή όχι λήψη νέων μέτρων το 2018 για την Ελλάδα. 

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Πιερ Μοσκοβισι την Παρασκευή.

"Τρύπα" στα πλεονάσματα

Στην έκθεση, επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην World Economic Outlook Database η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 2-2,2 δισ. ευρώ ανάμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένει ότι θα πετύχει η κυβέρνηση φέτος και τον επόμενο χρόνο και στους στόχους του μνημονίου.

Η εκτίμηση αυτή ουσιαστικά ανοίγει "παράθυρο" για απαιτήσεις του ΔΝΤ περί νέων δημοσιονομικών μέτρων. Άλλωστε, ανάλογες παραδοχές περί πιθανών νέων μέτρων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από αξιωματούχους της ΕΕ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι, σε παλαιότερες δηλώσεις τους, στελέχη του Ταμείου (Βελκουλέσκου, Ιούλιος 2017) επισήμαιναν ότι το 2,2% του ΑΕΠ ως επίδοση για το 2018 "είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα".

Στο πεδίο του χρέους, αναμένεται κλιμάκωση στο 184,5% το 2018 από το 180,2% φέτος και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση προς το 161,2% του ΑΕΠ το 2022. Αναφέρεται πάντως ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το χρέος περιλαμβάνουν και το βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά και δάνεια ΔΕΚΟ.

Στην έκθεση - όπως κάθε φορά - αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι εκδηλη καθώς στο πολιτικό επίπεδο, ανησυχεί για τρία πράγματα:

Πρώτον, για το αν η στάση του ΔΝΤ εμποδίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή της τρίτης αξιολόγησης και αυτό καθυστερήσει το τέλος του προγράμματος που σύμφωνα με το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ο Αύγουστος του 2018.

Δεύτερον, το ΔΝΤ να μη ζητήσει μεν νέα μέτρα, αλλά να απαιτήσει να έρθουν για εφαρμογή το 2018 η μείωση των δαπανών και η μείωσητου αφορολόγητου, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει από 1/1/2019.   

Τρίτον, στην τρίτη αξιολόγηση να μην επικρατήσει κλίμα συναίνεσης αλλά κλίμα διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και αυτό να επηρεάσει αρνητικά  την πορεία της ελληνικής οικονομίας.   

Σε αυτό το κλίμα πάντως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες από τη Λάρισα  φοροελαφρύνσεις από το 2018, καθώς  μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία».
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικονομία
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22:31
Εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 - Κόβονται οι συντάξεις και επίσημα από την πρώτη του νεου έτους
22:00
Απάντηση του ΕΦΚΑ σε δημοσίευμα για τις συντάξεις
21:46
Reuters: H Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων
20:16
ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ θα είναι πιθανόν ο μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου
16:47
Δύο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα ΕΛΠΕ
15:15
Ο ΕΦΚΑ για δημοσίευμα περί απώλειας βεβαιωμένων εσόδων-εισφορών του τέως ΕΤΑΠ ΜΜΕ
12:21
Bloomberg: Προς επιβολή προστίμου - ρεκόρ 4,3 δισ. στη Google από την Ε.Ε.
08:55
4.000 επιχειρήσεις καλούνται να κατοχυρώσουν το brand name "Μακεδονία" στα προϊόντα τους - Το έχουν κάνει 2 σκοπιανές!
00:00
ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε κατά 1,3% το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα σε σχέση με το 2017
19:31
ΑΑΔΕ: Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
18:40
FAZ: «Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη»
15:51
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας
15:48
Τ. Πετρόπουλος: Κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας
08:00
Γ. Δραγασάκης: «Εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις ανισότητες και βελτιώνουν την απασχόληση»
15:09
Μέχρι το τέλος Αυγούστου η Airbnb θα πρέπει να εναρμονισθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες