Weekihealth
Η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και εντατικές ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον - Τι φοβάται το υπ.ΟΙΚ
Η έκθεση του ΔΝΤ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και εντατικές ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον - Τι φοβάται το υπ.ΟΙΚ
Με ξεκάθαρη την κυβερνητική αγωνία για το ενδεχόμενο η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε ( World Economic Outlook) με βάση τις χαμηλότερες πλέον προσδοκίες ανάπτυξης και που αφήνει ορθάνοιχτο το περιθώριο το Ταμείο να ζητήσει νέα μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον οι πολιτικές ζυμώσεις του ελληνικού υπουργικού επιτελείου των Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών με αφορμή την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έξω θα πέσει και η φετινή εκτίμηση του ΔΝΤ, αναμένει όμως με αγωνία τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη κ. Τόμσεν στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Κυριακή, για να διαμορφώσει τα επόμενά της βήματα, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Και αυτό γιατί σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τόμσεν αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για την έκθεση του ταμείου και κυρίως να απαντήσει για το αν επίκειται ή όχι λήψη νέων μέτρων το 2018 για την Ελλάδα. 

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Πιερ Μοσκοβισι την Παρασκευή.

"Τρύπα" στα πλεονάσματα

Στην έκθεση, επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην World Economic Outlook Database η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 2-2,2 δισ. ευρώ ανάμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένει ότι θα πετύχει η κυβέρνηση φέτος και τον επόμενο χρόνο και στους στόχους του μνημονίου.

Η εκτίμηση αυτή ουσιαστικά ανοίγει "παράθυρο" για απαιτήσεις του ΔΝΤ περί νέων δημοσιονομικών μέτρων. Άλλωστε, ανάλογες παραδοχές περί πιθανών νέων μέτρων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από αξιωματούχους της ΕΕ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι, σε παλαιότερες δηλώσεις τους, στελέχη του Ταμείου (Βελκουλέσκου, Ιούλιος 2017) επισήμαιναν ότι το 2,2% του ΑΕΠ ως επίδοση για το 2018 "είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα".

Στο πεδίο του χρέους, αναμένεται κλιμάκωση στο 184,5% το 2018 από το 180,2% φέτος και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση προς το 161,2% του ΑΕΠ το 2022. Αναφέρεται πάντως ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το χρέος περιλαμβάνουν και το βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά και δάνεια ΔΕΚΟ.

Στην έκθεση - όπως κάθε φορά - αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι εκδηλη καθώς στο πολιτικό επίπεδο, ανησυχεί για τρία πράγματα:

Πρώτον, για το αν η στάση του ΔΝΤ εμποδίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή της τρίτης αξιολόγησης και αυτό καθυστερήσει το τέλος του προγράμματος που σύμφωνα με το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ο Αύγουστος του 2018.

Δεύτερον, το ΔΝΤ να μη ζητήσει μεν νέα μέτρα, αλλά να απαιτήσει να έρθουν για εφαρμογή το 2018 η μείωση των δαπανών και η μείωσητου αφορολόγητου, που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει από 1/1/2019.   

Τρίτον, στην τρίτη αξιολόγηση να μην επικρατήσει κλίμα συναίνεσης αλλά κλίμα διαφωνιών ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και αυτό να επηρεάσει αρνητικά  την πορεία της ελληνικής οικονομίας.   

Σε αυτό το κλίμα πάντως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες από τη Λάρισα  φοροελαφρύνσεις από το 2018, καθώς  μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις στη φορολογία».
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικονομία
 
Genesis Pharma
GSK
Demo
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15:30
Οι μισθολογικές διαφορές επηρεάζουν τον τρόπο επένδυσης των γυναικών συνολικά στη ζωή τους
15:00
ΕΚΤ: Αυξήθηκε η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
12:30
Συνεχίζονται τα σεμινάρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
12:00
Πλεονασματικό το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου
11:00
Ιωάννινα: Αρχίζει σήμερα το 5ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο
09:00
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα εκπροσωπηθούν στο ελληνοκορεατικό φόρουμ
09:00
Αλ. Χαρίτσης: Παρεμβάσεις στην Ήπειρο, που οδηγούν στο δρόμο της ανάπτυξης
00:23
Σήμερα το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την γ` αξιολόγηση
22:30
Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Τα αναδρομικά των βουλευτών δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης
10:42
Αναδρομικά για...συνταξιούχους βουλευτές: Θα πάρουν ποσά επιστροφής συνολικά πάνω από 15 εκατ. ευρώ
19:15
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: H Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα θα βγει στις αγορές
18:51
Στέργιος Πιτσιόρλας: "Όπου υπάρχει συναίνεση τα έργα προχωρούν πιο γρήγορα"
18:40
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ αποδείχτηκε ότι αυξάνεται σταθερά
15:49
Τρία νομοσχέδια εξήγγειλε ο Γ. Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Capital Vision
06:04
Reuters: H EKT υπό πίεση να επανεξετάσει τις προτάσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια