Weekihealth
Ούντο Μπούλμαν: Θα υποστηρίξω να εξεταστεί σοβαρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ούντο Μπούλμαν: Θα υποστηρίξω να εξεταστεί σοβαρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Η οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας είναι ενθαρρυντική. Ασφαλώς θα χρειαστεί να ληφθούν τα επόμενα χρόνια δύσκολες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η τωρινή πορεία της ανάκαμψης. Πιστεύω ότι η Ελλάδα σύντομα θα σταθεί στα πόδια της και το εύχομαι από βάθους καρδίας στη χώρα σας», λέει ο Ούντο Μπούλμαν, ο προσωρινός πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, φαβορί για την προεδρία στην εκλογή που θα γίνει το Μάρτιο και εντεταλμένος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για ευρωπαϊκά θέματα, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη.

Στο ερώτημα εάν και πότε προβλέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι «πρόκειται για απόφαση του Eurogrοup. Από κοινού με την κοινοβουλευτική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξω οπωσδήποτε να εξεταστεί σοβαρά μετά το τέλος του προγράμματος σε ποιό βαθμό είναι αναγκαίες οι ελαφρύνσεις του χρέους και να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον απαιτείται».

Ο Γερμανός πολιτικός είπε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ως σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε με όλες του «τις δυνάμεις τα περασμένα χρόνια ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιτάξει στην κρίση όχι μόνο μεταρρυθμίσεις αλλά και επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι «εν τω μεταξύ ουδείς πλέον αμφισβητεί» την βαρύτητα του θέματος. «Μολαταύτα εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σθεναρά γι αυτό. Μόνον έτσι μπορούν να εξασφαλιστούν σε μόνιμη βάση η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην πολιτική των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε σφοδρά τον θεσμό της τρόικας όπως επίσης και τις πρακτικές της. Το ότι η Ελλάδα λόγω της δραματικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έπρεπε να κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές είναι λογικό. Είναι εν τούτοις ασυμβίβαστο με την δική μας αντίληψη της δημοκρατίας το να υπαγορεύεται η λήψη τέτοιων σημαντικών μέτρων από θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση, ούτε ελέγχονται. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον».

Για την συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ζητάμε περισσότερες επενδύσεις αντί φανατικών περικοπών. Πρόκειται για σαφή επιτυχία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD)», ενώ εκτιμά «ότι τελικά η πλειοψηφία (των μελών του κόμματος) θα υπερψηφίσει την συμφωνία για τον συνασπισμό» στην προσεχή εσωκομματική ψηφοφορία.

Ο κ. Μπούλμαν υπογραμμίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ποτέ στο παρελθόν η Ευρώπη δεν έπαιξε τόσο κεντρικό ρόλο σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης. Εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες είμαστε εκείνοι οι οποίοι καταφέραμε να μετακινήσουμε τους συνομιλητές μας προς μια θαρραλέα προσέγγιση. Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους πολίτες στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε θάρρος τους δεξιούς συντηρητικούς και τους εθνικιστές» και συμπεραίνει ότι «η συμφωνία για τον συνασπισμό είναι σταθερά προσηλωμένη στην σαφή ενίσχυση της ευρωζώνης, ούτως ώστε το ευρώ να μπορεί να παραμένει σταθερό σε περίπτωση παγκόσμιων κρίσεων. Ο "Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης»" (ESM) πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα ελεγχόμενο κοινοβουλευτικά «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Όλα αυτά σημαίνουν σαφή πρόοδο».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζει επίσης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χρειάζεται θάρρος για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη. Ιδίως η καγκελάριος Μέρκελ και ο προηγούμενος υπουργός της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρεμπόδιζαν συνεχώς τις μεταρρυθμίσεις. Οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό αποδεικνύουν πως είναι καλό για την Ευρώπη να καθορίζουν την πολιτική οι Σοσιαλδημοκράτες. Τώρα θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο. Γι αυτό και είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκονται στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών. Είναι μια ευκαιρία για μια πραγματική εγκατάλειψη της αυστηρής πολιτικής λιτότητας του κ. Σόιμπλε.

Για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τονίζει ότι είναι οι «Σοσιαλδημοκράτες εκείνοι οι οποίοι εδώ και δύο σχεδόν αιώνες αγωνιζόμαστε για μια ελεύθερη, ισότιμη και δίκαιη κοινωνία. Σε καιρούς λαϊκισμού και αυξανόμενης ανισότητας ο αγώνας μας είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Πρέπει, επομένως, να ισχυροποιήσουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.... Η παγκοσμιοποίηση δεν πρέπει πλέον να αποτελεί πεδίο δράσης των πολυεθνικών, αλλά πρέπει να ξανακατακτηθεί από την πολιτική και τους πολίτες. Σε αυτήν την διαδικασία πρέπει οι Σοσιαλδημοκράτες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο».
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικονομία
 
Genesis Pharma
GSK
Demo
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10:55
Πρόγραμμα εθελούσιας από την Attica Bank
10:54
Στους τομείς logistics, τροφίμων και τουρισμού επικεντρώνει τις επενδυτικές δραστηριότητές του ο όμιλος Dimera του Ιβ. Σαββίδη
10:00
Φ. Κουρμούσης: Μόνο 700 από τις 27.000 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
05:15
Ευκλ. Τσακαλώτος - Γ. Στουρνάρας: "Δεν είμαστε στην ίδια τη συχνότητα...." για το ρόλο των μη συστημικών τραπεζών
00:06
Γ. Στουρνάρας: Απαιτούνται επενδύσεις 50 δισ. ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία
00:00
Γ. Χουλιαράκης: Έως τον Αύγουστο θα πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους
14:01
Moody`s: Η πώληση «κόκκινων» δανείων της Alpha Bank είναι θετική για το αξιόχρεό της
16:39
Γιάννης Στουρνάρας: «Η φράση "καθαρή έξοδος" από το μνημόνιο δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα»
11:03
AWARDS 2018: Ετήσιο forum επιχειρηματικότητας-αριστείας για την Ελλάδα της εξωστρέφειας
09:00
Όλαφ Σολτς: Αισιοδοξία για την εξέλιξη στην Ελλάδα - Σε βάθος χρόνου ελάφρυνση χρέους, έναντι μεταρρυθμίσεων
00:56
Euractiv: Σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβάρυνση με φόρο 3% των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών
00:52
ΔΝΤ: Ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές, για τον σχεδιασμό προγραμμάτων σε χώρες-μέλη νομισματικών ενώσεων
20:10
Ο Παναγιώτης Κορφιάτης, νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
19:35
Αναλυτικός οδηγός για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
15:22
Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε Donskoy Tabak και...ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco έναντι $1,6 δισ.