PEF
Weekihealth
Αντικειμενικές τιμές και ΕΝΦΙΑ - Το υπ. Οικονομικών αλλάζει "τα ρούχα του Μανωλιού"
Αντικειμενικές τιμές και ΕΝΦΙΑ - Το υπ. Οικονομικών αλλάζει "τα ρούχα του Μανωλιού"
Οι νέες τιμές ζώνης δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος Απριλίου ενω οι σχετικές ανακοινώσεις, από το υπουργείο Οικονομικών θα γίνουν συνολικά τον Μάιο και με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νεων τιμών την  1η Ιουνίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιοι υπάλληλοι μετά τις εισηγήσεις τιμών για κάθε περιοχή θα αναμένει τον τελικό προσδιορισμό της «βέλτιστης εκτίμησης», ωστόσο το σ΄χεδιο στο ΥΠΟΙΚ είναι ήδη γνωστό για τον "Μανωλιό που απλά θα βάλει τα ρούχα αλλιώς".

Οι αυξήσεις δηλαδή ή και οι μειώσεις που θα προταθούν τελικά να είναι τέτοιου μεγέθους - όπου είναι δυνατό - ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του βασικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ.

Όταν η άσκηση ολοκληρωθεί και αφού μεσολαβήσουν νέες «διορθώσεις» από την ειδική επιτροπή, η πολιτική ηγεσία θα «κλειδώσει» τις νέες τιμές κρίνοντας και την τύχη του ΕΝΦΙΑ. Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όλα παίζονται στις τιμές ζώνης. Οι εκτιμητές ακινήτων εισηγήθηκαν αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών πρότειναν μην γίνει καμία μεταβολή. Οι εισηγήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μείνουν σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά, με κριτήρια εξόχως πολιτικά. Το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο που θα επιθυμούσε είναι να προκύψουν νέα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ με μεγάλες αυξήσεις. Τα σενάρια τα οποία εξετάζονται είναι δύο:

1. «Μετρημένες» αυξομειώσεις τιμών τέτοιες ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 550 – 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι νέες αξίες θα αυξηθούν . Αυτό θεωρείται δεδομένο. Στόχος είναι όμως να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ (αύξηση 20% - 30%) ώστε ο ΕΝΦΙΑ να συνεχίσει να υπολογίζεται με 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 - 850 ευρώ, οι αξίες μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (αύξηση της τάξης του 20%) χωρίς να αλλάξει επίσης ο βασικός φόρος των 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις λεγόμενες ακριβές περιοχές. Για παράδειγμα όσο και αν αυξηθεί η αντικειμενική σε μια περιοχή με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ο ίδιος. Για τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης στις περιοχές που θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ πιθανόν να μην μειωθεί καθόλου ο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα σε μια περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αν η τιμή ζώνης προσγειωθεί στις 3.600 ευρώ (μείωση 11%) ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ θα παραμείναι στα 9,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

2. Νέος ΕΝΦΙΑ… του χρόνου. Αν η παραπάνω άσκηση δεν βγει, υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγών στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ το 2019. Ο φετινός φόρος να υπολογιστεί δηλαδή με τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως ορίζει ο νόμος και από του χρόνου βλέπουμε.

Άλλωστε, όπως σημειώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι αφενός η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αφετέρου να μην διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Οικονομία
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22:31
Εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 - Κόβονται οι συντάξεις και επίσημα από την πρώτη του νεου έτους
22:00
Απάντηση του ΕΦΚΑ σε δημοσίευμα για τις συντάξεις
21:46
Reuters: H Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων
20:16
ΔΝΤ: Οι ΗΠΑ θα είναι πιθανόν ο μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου
16:47
Δύο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τα ΕΛΠΕ
15:15
Ο ΕΦΚΑ για δημοσίευμα περί απώλειας βεβαιωμένων εσόδων-εισφορών του τέως ΕΤΑΠ ΜΜΕ
12:21
Bloomberg: Προς επιβολή προστίμου - ρεκόρ 4,3 δισ. στη Google από την Ε.Ε.
08:55
4.000 επιχειρήσεις καλούνται να κατοχυρώσουν το brand name "Μακεδονία" στα προϊόντα τους - Το έχουν κάνει 2 σκοπιανές!
00:00
ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε κατά 1,3% το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα σε σχέση με το 2017
19:31
ΑΑΔΕ: Όλες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
18:40
FAZ: «Μετά την κρίση έρχεται η ανάπτυξη»
15:51
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας
15:48
Τ. Πετρόπουλος: Κανένας δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένος συγχρόνως σε περισσότερους του ενός φορείς ασθένειας
08:00
Γ. Δραγασάκης: «Εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις ανισότητες και βελτιώνουν την απασχόληση»
15:09
Μέχρι το τέλος Αυγούστου η Airbnb θα πρέπει να εναρμονισθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες