Weekihealth
Γιονγκ Τζιπ Αν: Το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Ν. Κορέας είναι πολύ λαμπρό
Γιονγκ Τζιπ Αν: Το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Ν. Κορέας είναι πολύ λαμπρό
Στην αγάπη και τη φιλία που τρέφουν οι Κορεάτες για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στο «πολύ λαμπρό μέλλον» των διμερών σχέσεων, με έμφαση την οικονομία, τις επενδύσεις και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και πώς αντιμετωπίζει η χώρα του την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και τι προτάσσει ως την καλύτερη απάντηση, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα Γιονγκ Τζιπ Αν σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Κορεάτη πρωθυπουργού στην Αθήνα.

«Πολλοί Κορεάτες αισθάνονται μια αίσθηση συγγένειας με τον λαό της Ελλάδας. Οι Κορεάτες μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό από τα παιδικά τους χρόνια. Η ελληνική μυθολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, οι μύθοι του Αισώπου, οι κωμωδίες και οι τραγωδίες είναι τα βασικά θέματα που μελετούν οι Κορεάτες στο σχολείο και έρχονται σε επαφή καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι Κορεάτες εκτιμούμε ιδιαίτερα την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950 και χαιρετίζουμε τη βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και την βαθιά παραδοσιακή φιλία που ακολούθησε». Με τα λόγια αυτά επέλεξε να ξεκινήσει τη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο Γιονγκ Τζιπ Αν, και έστειλε το μήνυμα πως «οι δύο χώρες έχουν τα σωστά συστατικά για την οικοδόμηση ισχυρών διμερών σχέσεων».

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς σταθμούς της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Λη Νακ-γιαν (Lee Nak-yon) στη χώρα μας και χαρτογράφησε το έδαφος που εδράζονται οι διμερείς σχέσεις, σταχυολογώντας τους τομείς που εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες μεγαλύτερης συνεργασίας. Εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως στην Ελλάδα υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες και εστίασε στους τομείς που υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ έκανε γνωστό πως κορεατικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα και προέταξε πως μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο πλαίσιο.

Ειδικότερα, έκανε ειδική μνεία στη ναυτιλία και διαβεβαίωσε πως παρά τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, η στέρεη βάση συνεργασίας των δύο χωρών παρέχει ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Επίσης, χαρακτήρισε ως αναδυόμενο τομέα συνεργασίας την υψηλή τεχνολογία και προανήγγειλε πως οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Πέρα από το διακρατικό επίπεδο, εξέχουσα θέση αποδίδει και στη συνεργασία στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία εξαγοράς ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης από τη Samsung. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά πως θα ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες.
Επιπλέον, κατέδειξε πως αναπτύσσεται μια νέα αγορά στην Κορέα για ελληνικά γεωργικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα προϊόντα μαστίχας.
Εξίσου, κατέγραψε το ανοδικό τουριστικό ρεύμα από την Κορέα στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μέσω προγραμμάτων εξατομικευμένων ταξιδίων που έχουν αναπτυχθεί για τους Κορεάτες, οι επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Κορέας στην Ελλάδα χαρακτήρισε προκλήσεις άνευ προηγουμένου τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και υπογράμμισε πως ο πυρηνικός εκβιασμός της Πιονγιανγκ αποτελεί επείγουσα και σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το σημείο, ξεχώρισε τη στάση της Ελλάδας και εξέφρασε την εκτίμηση της Σεούλ στην Αθήνα για την ισχυρή υποστήριξη της στους χειρισμούς της.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η Βόρεια Κορέα τις περαιτέρω προκλήσεις και να προσέλθει στο δρόμο της αποπυρηνικοποίησης, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε πως ο στόχος είναι η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, με ειρηνικό τρόπο.
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική
 
Genesis Pharma
GSK
Demo
Abbvie
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:19
Η ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ κάνει κακό στη χώρα και στους δημοκρατικούς θεσμούς
08:09
Τζ. Πάιατ στον Αλ. Τσίπρα: Ισχυροί οι δεσμοί Ελλάδας-ΗΠΑ και ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή
07:02
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου
00:14
Δ. Τζανακόπουλος: Η γραμμή του Κ. Μητσοτάκη για την "Novartis" είναι τρόπος για να "στρίψει" από τις καταγγελίες
17:29
Μ. Χίγκινς: "Παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη οι Έλληνες στο προσφυγικό ζήτημα"
17:00
Στο νοσοκομείο με υπερκόπωση ο Γιάννης Μουζάλας
17:00
Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να επισκιάσει τις κραυγές του επίδοξου εκδοροσφαγέα
17:00
Ανάγκη να τεθούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου
16:42
Πρ. Παυλόπουλος: Ας μη δοκιμάσει η Τουρκία τις αντοχές της Ευρώπης
16:39
Ν. Κοτζιάς: Η ισχυρότερη δήλωση ΕΕ που έχει γίνει ποτέ για την Τουρκία
16:37
ΣΥΡΙΖΑ: Στημένη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μάνδρα για την επικοινωνιακή του προβολή
16:28
Ν. Δένδιας: Η υπόθεση Novartis ήλθε στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση κατά των πολιτικών της αντιπάλων
16:16
Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου
16:15
Στη Μάνδρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
15:23
Π. Ρήγας: Διεθνές το σκάνδαλο Novartis και πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη