PEF
Weekihealth
Δ. Αβραμόπουλος: «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος»
Δ. Αβραμόπουλος: «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος»
Καθώς ο ρόλος της ΕΕ στις διεθνείς σχέσεις ενισχύεται διαρκώς, το ίδιο συμβαίνει και με τον ρόλο των διατλαντικών σχέσεων και, επομένως, και της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το έργο της Αντιπροσωπείας αυτά τα 45 χρόνια είναι καθοριστικό για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού , δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος κατά τη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Ο διάλογος με τους αμερικανούς νομοθέτες και η συνεργασία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι απαραίτητα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τον πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο μας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι διαντλαντικές σχέσεις δοκιμάζονται.

Όταν ανελάμβανα τα καθήκοντά μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δεν θα μπορούσα να είχα προβλέψει ότι η ασφάλεια και η μετανάστευση θα βρίσκονταν σύντομα στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας.

Οι παράλληλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε μετά το 2014, με τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και τις ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός μας, μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας και για τα δύο αυτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων, της εντατικοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών και των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, της πρότασης μας για μια συνολική ατζέντα για τη μετανάστευση με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλες τις διαστάσεις της.

Οι διατλαντικές σχέσεις είχαν καθοριστικό ρόλο σε όλες αυτές τις προσπάθειές μας, και ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλεια, τόσο στον τομέα της επιχειρησιακής δράσης όσο και ως πηγή ιδεών για τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Πρόεδρος Τραμπ, που θα βρίσκεται αύριο εδώ, επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν συμβάλλουν επαρκώς στη συλλογική άμυνά μας.

Θα ήθελα να αναφερθώ στα λόγια του Πρόεδρου Γιούνκερ κατά την υπογραφή σήμερα της νέας κοινής διακήρυξης ΕΕ-ΝΑΤΟ, που ισχύουν τόσο για την άμυνα όσο και την ασφάλεια: η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μοιράζονται την ίδια δέσμευση για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών μας.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, και είμαστε το ίδιο προσηλωμένοι στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Πολλές από τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είχε σημασία η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα στο έργο και των δυο πλευρών. Διατηρούμε την αυτονομία μας αλλά εργαζόμαστε από κοινού.

Κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά διασφαλίζουμε τη συνοχή των δράσεων μας. Και έχουμε διαφορετικά πλεονεκτήματα με τα οποία βοηθούμε ο ένας τον άλλον.

Τώρα, σε μια στιγμή κατά την οποία οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ πολύ συχνά επηρεάζουν αρνητικά τις διαντλαντικές σχέσεις, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, ωστόσο τα κράτη μένουν. Η ιστορία το έχει διδάξει αυτό επανειλημμένα. Θα πρέπει να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία και να κοιτάζουμε πέρα από τις εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις.

Οι κοινές μας αξίες είναι πραγματικές. Η συνεργασία μας είναι απαραίτητη γιατί έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη. Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως στους τομείς της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Περισσότερο από 20 αξιωματούχοι-σύνδεσμοι των ΗΠΑ φιλοξενούνται στην Europol, ενώ ένας αξιωματούχος-σύνδεσμος έχει αποσταλεί στις ΗΠΑ.

Η Europol, το FBI και το αμερικανικό Υπουργείο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, πολύ πρόσφατα συνεργάστηκαν με τα Κράτη Μέλη της ΕΕ στην επιχείρηση "Blue Sentinel" με την οποία εξαρθρώθηκε ένα μεγάλο δίκτυο διακινητών και παραχαρακτών εγγράφων από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο τομέας των ναρκωτικών. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα με τα οπιοειδή. Η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των φεντανύλων έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον περιορισμό της διάθεσης και του ελέγχου της ζήτησης συνθετικών οπιοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα τρίτο παράδειγμα και, το πιο σημαντικό, είναι η συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν μιλάμε απλά για κοινές αξίες. Η κοινή παγκόσμια προσέγγιση με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της τρομοκρατίας είναι αναγκαία εξαιτίας των κοινών απειλών που αντιμετωπίζουμε. Επομένως, όπως είναι φυσικό, στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ανταλλαγής πληροφοριών η συνεργασία μας είναι πιο παραγωγική.

Αυτή η στενή σχέση ΕΕ-ΗΠΑ οδηγεί την παγκόσμια συνεργασία εντός του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας και της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον της Daesh. Και αυτή η στενή σχέση έχει παράσχει κρίσιμες πληροφορίες, μέσω των μητρώων επιβατών πτήσεων που διαθέτουμε και τις συμφωνίες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και πληροφορίες για την καταπολέμηση των ξένων μαχητών τρομοκρατών, και τις απειλές για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Οι αερομεταφορές είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα όπου η σημασία της σχέσης μας, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, έχει αποδείξει την αξία της. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, όταν οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές από τις πτήσεις από ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, υπήρχαν φήμες ότι θα ακολουθούσαν και ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Τότε πήρα την πρωτοβουλία να ξεκινήσω έναν ειλικρινή διάλογο με τους εταίρους μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την ανταλλαγή πληροφοριών, τη σύγκριση της εκτίμησης των απειλών και την κοινή μας δράση. Εκείνη την περίοδο, συνομιλητής μου στο Υπουργείο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις ήταν ο John Kelly, ο οποίος σήμερα είναι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, και με τον όποιο αναπτύξαμε μια πολύ στενή σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας. Σε αυτή τη βάση, είχαμε συμφωνήσει τότε με τον τότε Υπουργό Kelly ότι οι κοινές απειλές απαιτούν κοινές λύσεις και είχαμε αναπτύξει ένα κοινό σχέδιο δράσης 10 σημείων για την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών.Αυτές οι δράσεις εφαρμόζονται σήμερα στην πράξη σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με θετικά αποτελέσματα.

Αυτή η συνεργασία, όπως προείπα, δεν αφορά μόνο σε επιχειρησιακές δράσεις. Στον τομέα της ασφάλειας, οι ΗΠΑ αποτελούν επίσης πηγή γνώσης βέλτιστων πρακτικών.
Tags:
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Πολιτική
 
Genesis Pharma
Demo
BMS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
16:18
Πρ. Παυλόπουλος: Εμβληματική και εθνική προσφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος
15:44
Τ. Πετρόπουλος: «Η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν ακυρώνει την πρόβλεψη για δυνατότητα να μη μειωθούν οι συντάξεις»
15:27
«Όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια για τον εκλογικό νόμο από την κυβέρνηση»
15:20
Μ. Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται το τέλος των μνημονίων
15:19
Κυρ. Μητσοτάκης: «Όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο - Θα σεβαστώ τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μόνο αν κυρωθεί»
15:09
Βουλή: Τον Οκτώβριο οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του Φακέλου της Κύπρου
15:06
Β. Λεβέντης: Ο κ. Τσίπρας επειδή είναι έξυπνος πάει μάλλον για εκλογές το φθινόπωρο
15:01
Δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα στον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα
15:00
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
14:56
Μέρκελ: Τον Αυγουστο τελειώνει το μνημόνιο στην Ελλάδα, όχι τα αποτελέσματα του προγράμματος...
14:41
Ν. Κοτζιάς: «Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ένα κανονικό επανενωμένο σύγχρονο κράτος με πλήρη κυριαρχία»
13:11
Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε «λύσεις» διχοτόμησης που έχει απορρίψει απορρίψει ο ίδιος ο κυπριακός λαός
11:14
Βαθαίνει η ελληνορωσική κρίση - Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Απογοήτευση οι ελληνικές κινήσεις
07:20
Π. Καμμένος: Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
06:46
Ν. Κοτζιάς: Δημιουργική εξωτερική πολιτική για λύσεις και όχι αδράνεια